Ekonomisk ojämlikhet

I går såg jag en film (dokumentär) som jag rekommenderar starkt, särskilt nu när det är dags för politiska val. Filmen heter Inequality for all.

Inequality for all

Robert Reich beskriver konsekvenserna av den ekonomiska politik som förs i USA (i Sverige sker ungefär samma utveckling, så det går att dra paralleller med det som sker i Sverige i dag). Tyngdpunkten i filmen handlar om vad som händer när medelklassen får reallönesänkningar (tydligast blir jämförelsen när en person i hushållet för länge sedan tjänade tillräckligt för att familjen skulle klara sig och idag räcker pengarna knappt trots två heltidsarbetande i familjen) och hur det ur samhällsperspektiv är en politik som bara kan leda till en sak (vilket det redan gjort vid två tillfällen).

Inequality for all graf

 

I filmen visas förändringen över tid tydligt med hjälp av grafik som synliggör budskapet på ett pedagogiskt sätt. När man ser filmen får man även en förståelse för att skolor och andra samhällsfunktioner sitter fast i en rävsax som heter effektivisera (även om politiker ofta säger att samhällsfunktioner som skolvård får mer pengar, men vi som jobbar i dessa verksamheter upplever något helt annat) och som är svår att ta sig ur så länge fördelningen av de gemensamma resurserna fördelas på det sätt som de gör nu, d v s mer åt de som redan har mycket.

En jämförelse i Sverige i dag är t ex hur man beskattar aktieutdelning respektive lön. Storbankerna i Sverige tjänar enorma belopp och vräker ut miljarder till aktieägarna (som i sin tur betalar låg skatt på pengarna), medan kunderna betalar dyrt för banktjänsterna och de som jobbar på bankkontoren inte lyfter särskilt höga löner.

En trailer till filmen finns här (öppnas i nytt fönster):

http://www.imdb.com/video/imdb/vi2167974169/

 

Se filmen!

 

För den som vill läsa mer (om demokrati, fördelning av samhällets resurser, lobbyingverksamhet mm) så hänvisar jag till en text jag skrev i maj förra året (öppnas i nytt fönster): http://bit.ly/LKZiTT

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s