Resan till Bermuda avklarad

Onsdag kväll kl 23.00 samlades de 32 personer från Ålands trupp som gemensamt skulle åka till Bermuda. En del hade åkt tidigare och det ryktades om förseningar på upp till 5 timmar samt att det skulle ta evigheter att ta sig igenom passkontroll och bagageuthämtningen när man väl kom fram till Bermuda.

Resan började med färja från Åland till Helsingfors. Alla Ålänningar är vana att åka färja och färjan till Helsingfors är bra, då den kommer fram kl 10.10, dvs man får sova länge. Kl 9 steg vi upp och åt frukost i lugn och ro i närmare en timme. Väl framme i Helsingfors stod en buss och väntade på oss. Busschauffören var en rolig finlandssvensk som hade bott i Göteborg. Han höll låda halva resan och vi skrattade gott åt hans stand-up inspirerade monolog i busshögtalarna.
Framme på Vanda flygfält hade vi ett par timmar att slå ihjäl. Vi satte oss på Starbucks, då de i laget som dricker kaffe misstänker att kaffet på Bermuda inte är någon höjdare.

Från Helsingfors var det direktflyg till JFK i New York. Planet var försenat redan innan vi kom iväg och då vi visste att det var ont om tid på JFK för transferbytet samt att var och en var tvungen att hämta ut sin egen väska och bära den genom baggagekontrollen för att efter det lämna in den igen spreds en oro i truppen. Skulle vi hinna till planet till Bermuda? Vad skulle vi göra om vi inte hann?

När vi väl kom till JFK (efter många timmar på flyget) strulade det så att vi var tvungna att vänta länge ombord på planet innan vi kunde stiga av. Tiden som redan var en bristvara var på väg att rinna ut…

Det bemötande vi fick på JFK var ruggigt bra. De hade förberett våra flygbiljetter och lagt dem i orange kuvert. Det orange kuvertet fungerade som ett VIP-pass. Höll man upp det så öppnade de nya köer, så vi fick gå före de andra passagerarna. Alla moment (passkontroll, bagageutlämning, säkerhetskontroll etc) fungerade således långt över förväntan (med tanke på att det var i USA) och flyget till Bermuda väntade på oss. När vi kom ombord på flyget var det strul med väskorna (en del väskor var på andra sidan flygplatsen), så vi fick vänta ytterligare 30-45 min innan vi kom iväg.

Flyget till Bermuda tar ca 1h 45 min. När vi kom fram var det en vägg av värme som mötte oss även om vi kom fram sent på kvällen. Det tog ca 15 minuter innan vi hade kommit genom passkontroll och fått bagaget. Otroligt smidigt och inget fog för den oro vi haft innan. Piloterna på bägge planen var mer humoristiska än vanligt och hymlade inte med sitt missnöje när det inte funkade som de ville på flygplatserna.

Vi blev slussade med buss till vårt boende. Väskorna i en buss och vi i en annan. Hon som körde vår buss var otroligt serviceminded. Då vi var hungriga efter en lång resa körde hon oss till ett snabbmatställe som är öppet dygnet runt och vi åt en välkommen måltid. Flygplansmaten lämnar en del att önska som vanligt. Hon släppte sedan av oss vid skolan där vi sover. Andrew som spelar volleyboll på Bermuda tog emot oss och visade oss runt samt berättade det vi behöver veta. Det visar sig att det finns en hall på skolan där vi bor och att det skulle spelats volleymatcher där enligt den första planeringen, men att de ändrat sig och flyttat matcherna till en annan hall. Ett dåligt drag för oss, dels med tanke på avståndet till hallen och dels för att AC:n i den andra hallen gått sönder. Om de inte lyckas laga den blir det svettigt!

Vi är fem pers i ett klassrum och vi sover på uppblåsbara madrasser. Ett helt ok koncept. Det finns AC i klassrummen, så temperaturen är behaglig (t o m svalt). Det är många ljud som man inte är van vid, bl a grodorna som låter rejäl på nätterna och det är inte ett angenämt ljud de har samt AC:n som slår på och av. Kl 04.00 i natt vaknade jag av att min madrass läckt luft och mina skuldror tog i golvet. Som tur var så har vi en säng som inte användes, så jag flyttade över till den.

Nu är det dags för frukost.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s